logobanner2

Weidemengsels/Graszaden

Sorteer op:
 
Hayster Weidemengsel W1 per Kg
Hayster Weidemengsel W1 per Kg
InStock
19.44
Hayster Weidemengsel W2 per Kg
Hayster Weidemengsel W2 per Kg
InStock
20.55
Hayster Weidemengsel W3 per Kg
Hayster Weidemengsel W3 per Kg
InStock
20.16
Phacelia
Phacelia
InStock
22.51
 
Gras is niet zomaar gras; er bestaan tientallen grassoorten die, dankzij grasveredeling, ook weer opgesplitst kunnen worden in honderden verschillende rassen. Elke grassoort en vervolgens het ras kent specifieke eigenschappen en heeft, afhankelijk van het gebruiksdoel,  voordelen en nadelen.

Doordat er zoveel grassoorten en grasrassen bestaan is het samenstellen van weidemengsels een specialistische bezigheid wat veel kennis en ervaring vereist.

Voergezond heeft in samenwerking met diverse specialisten een aantal weidegraszaadmengsels voor paardachtigen ontwikkelt en die vervolgens eerst ruim vijf jaar  onderzocht hoe deze mengsels het doen op verschillende grondsoorten met verschillende bemestingstoestanden en gebruikssystemen van het weiland.  

Uiteindelijk zijn we tot 3 weidegraszaadmengsels gekomen die het best passen in het Nederlands klimaat en Nederlandse bodemsamenstellingen. Niet elke grassoort ontwikkelt zich volledig op bijvoorbeeld veengrond, sommige bodems vereisen eenmaal meer aandacht dan andere. Grassen kunnen een bepaalde voorkeur hebben voor een bepaalde grondsoort; voor kruiden geldt dit des te meer.

Verteerbaarheid, structuur en smakelijkheid vonden wij ook zeer belangrijk.
Belangrijke voedingsstoffen zoals suikers, eiwitten, vetten en mineralen bevinden zich in de celinhoud. Deze celinhoud is vrijwel volledig verteerbaar. Maar om de voedingsstoffen in de celinhoud te kunnen benutten moeten de verteringssappen en darmbacteriën wel eerst deze celinhoud kunnen bereiken. Dit is afhankelijk van de celwandsamenstelling. Deze bestaat hoofdzakelijk uit cellulose, hemicellulose en lignine. Tussen deze celwandbestanddelen bestaan verschillen in de mate van afbreekbaarheid en de afbreeksnelheid door darmbacteriën. De celwandverteerbaarheid wordt beïnvloed door verschillende factoren, maar een keuze uit de juiste grassoorten en grasrassen geeft een betrouwbaarder en constanter beeld en resultaat.

Voldoende structuur in het gras is van essentieel belang voor de gezondheid van het paard. Daarom bevatten onze mengsels grassoorten die veel structuur bevatten.

Weidemanagement is een vak/wetenschap. Men kan nog zo’n goed graszaadmengsel hebben maar als het weidemanagement te wensen over laat zijn de resultaten negatief. Verteerbaarheid, structuur en smakelijkheid en het wel of niet ontwikkelen van het gras worden mede bepaald door het weidemanagement.

Wij hebben onze uiterste best gedaan om mengsels samen te stellen die voor u het weidemanagement wat vereenvoudigen. De positieve eigenschappen, specifiek afgestemd op een paardenweide, zitten al in onze mengsels; met een juiste weidemanagement moeten deze enkel nog ‘uitgepakt’ worden.

Daarvoor hebben wij verschillende producten en diensten die helpen het weidemanagement nog eenvoudiger en/of beter te maken.
Het is raadzaam om een bodemanalyse te combineren met het kiezen van een weidegraszaadmengsel.

Voergezond biedt 3 speciaal ontwikkelde Bodemanalyses aan die een beter inzicht geven op de bodem- en bemestingstoestand van het weiland. Optioneel kan men daarbij een bemestingsadvies krijgen.

Dit alles bij elkaar kan het weidemanagement voor u vereenvoudigen en een lang behoud van de grasmat waarborgen, maar nog belangrijker: de gezondheid van uw paard positief beïnvloeden.  

In onze mengsels zitten enkel grassen; weide kruiden zoals paardenbloem, weegbree, etc. komen bij een goed weidemanagement vanzelf in het weiland. Extra kruiden inzaaien in het weiland heeft weinig effect (zeker op bepaalde grondsoorten) daar deze meestal binnen 1 jaar verdwijnen. Wilt u perse wel kruiden in de weide dan dienen ze ieder jaar opnieuw ingezaaid te worden.
 
Prijzen: omdat graszaad beperkt houdbaar is en de graszaadopbrengst afhankelijk is van het groei seizoen (weersomstandigheden) kunnen de prijzen fluctueren.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN