logobanner2

Hebben jullie ook producten zonder toegevoegd ijzer?

 
 

We voegen geen vitaminen, mineralen of sporenelementen toe aan onze producten, dus ook geen ijzer. Het aanwezige ijzer in onze producten is ijzer dat van nature voorkomt in de gebruikte grondstoffen (dus het zijn meteen de goede ijzerverbindingen).

Er gaan inderdaad geruchten op internet over een ijzeroverschot in paardenrantsoenen. Belangrijk is bij dergelijke geruchten wie de verspreiders ervan zijn; veelal zijn het commerciële partijen (zelfs universiteiten die gesponsord worden door commerciële partijen) die zulke geruchten op internet plaatsen. Opvallend daarbij is altijd dat scheikundige uitleg (lees onderbouwing) ontbreekt. Er wordt dus niet vermeld dat er verschillende ijzerverbindingen bestaan die zeer verschillen in opneembaarheid (bruikbaarheid). Ook wordt er niet vermeld hoe de ijzeropname in z’n werk gaat en wanneer en waar het wordt opgenomen.

Veel ijzer in de grond wil nog niet zeggen dat dit ijzer ook in de plant komt en daardoor ook in het dier. Ook is dat nog geen garantie dat het ijzer in het drinkwater komt (ijzer komt niet zomaar in drinkwater). En al zou het in het dier komen (paarden nemen ongeveer max 10% van het aanwezige ijzer op), dan is de rest van het rantsoen bepalend of het ook daadwerkelijk schade aanricht aan het dier. 

Veel ijzer in het water geeft het water een slechte smaak waardoor dieren er minder van gaan drinken. Dat minder drinken is een groter probleem dan de hoeveelheid ijzer wat normaliter in het Nederlands water zit. Zit er echter wel teveel ijzer in het drinkwater waardoor het paard chronisch -ondanks minder drinken - toch teveel ijzer binnenkrijgt, dán is er gevaar voor chronisch ijzer overschot maar dat is makkelijk te verhelpen middels een filter om het ijzer uit het water te filteren. Ook ijzeren waterleidingen verdienen aandacht (roestige leidingen zijn niet gewenst).

IJzerstapeling kán voorkomen bij paarden, maar dan is er vaak sprake van een onderliggende oorzaak; meestal door een beschadigde darmmucosa veroorzaakt door parasieten of door een verkeerd rantsoen. Dit is echter een langzaam proces, vergezeld door meerdere symptomen die men tijdig kan waarnemen.
Indien men het paard een normaal, gezond en veilig rantsoen verstrekt (dus vrij van vlinderbloemigen, kokos- of rijstproducten, of water waar echt teveel ijzer in zit, etc.) is de kans erg klein dat het paard gezondheidsklachten krijgt van de hoeveelheid ijzer in de Nederlandse bodem.


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN