logobanner2

Weide voor 50 % Engels Raaigras: slecht voor paarden?

 
 

We hebben een weiland gekocht en hebben daar een vraag over; het gras wat er groeit is voor 50% Engels Raai, nu hoor ik dat dat geen goed paardengras i.v.m. de hoeveelheid suikers die er in zitten maar we kunnen pas volgend jaar de boel opnieuw inzaaien. Is Engels Raaigras echt zo schadelijk door de suikers voor paarden als velen beweren of kunnen we de paarden dit jaar gewoon op het weiland laten?

Nee, Engels Raaigras is niet per definitie een slechte grassoort voor paarden. Sterker nog, veel graszaadmengsels ‘speciaal voor paarden’ bestaan voor 50 á 60% uit Engels Raaigras.
Dat het suiker % van Engels Raaigras erg hoog is klopt in veel gevallen ook niet. De hoeveelheid suiker in een plant is afhankelijk van zeer veel factoren.

Kort gezegd komt het er op neer dat een weiland wat met kunstmest bemest is (kunstmest speciaal voor paardenweides is ook kunstmest) en bewerkt is met chemische middelen tegen onkruid en/of ongedierte veel minder bodemleven bevat en bodemleven is één van de bepalende factoren hoe hoog bv het suikergehalte van het gras wordt.

Een gezond bodemleven bevat o.a. schimmels die samenwerken met het gras; het gras deelt tot een kwart van de zelf geproduceerde glucose (suiker) met de schimmel. De schimmel deelt voornamelijk stikstof en fosfor met het gras. De schimmels produceren  groeistof, vitamines en dragen bij aan een betere bodemstructuur.

Timothee gras heeft doorgaans een hoger (totaal) suikergehalte dan Engels Raaigras, vandaar dat Timothee erg smakelijk is en goed vorstbestendig is. Verstandig is om een bodem analyse te doen waarbij ook gekeken wordt naar aanwezigheid van bodemleven. Tijdens het groeiseizoen kan men eventueel ook een vers-gras analyse uitvoeren maar een bodemanalyse geeft een completer beeld van waaruit een veel gerichter advies gegeven kan worden. 


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN