logobanner2

Toegevoegde antioxidanten in diervoeder

Toegevoegde antioxidanten in diervoeder
08 oktober 2019

Antioxidanten zijn chemische toevoegingen die dienen als conserveringsmiddel. Er zijn ook conserveringsmiddelen van natuurlijke aard zoals bijvoorbeeld citroenzuur en linolzuur. Voergezond voegt geen conserveringsmiddelen toe aan haar producten; het drogen is de (natuurlijke)conserveringstechniek waar Voergezond gebruik van maakt, daardoor hebben we geen toevoegingsmiddelen nodig.
Omdat we met regelmaat vragen krijgen over antioxidanten (conserveringsmiddelen) willen we de meest gebruikte in paardenvoeding even toelichten:

De volgende drie chemische stoffen zijn door de EU goedgekeurde conserveringsmiddelen die nu nog in vee-/ en huisdierenvoer gebruikt mogen worden (om het ranzig worden van het vet, dat in het voer wordt gebruikt, tegen te gaan) en veel schadelijke bijwerkingen hebben:

  • E324 ofwel ETHOXYQUINE
  • E320 ofwel BHA = BUTYLHYDROXYANISOL
  • E321 ofwel BHT = BUTYLHYDROXYTOLUEEN

Code E324. ETHOXYQUINE:

Ethoxyquine is binnen de Europese Unie niet toegestaan als additief voor honden- en kattenvoer. Het gebruik van ethoxyquine in vismeel, dat gebruikt wordt als voer voor productiedieren, is nog wel toegestaan in de Europese Unie. Op zich is dat laatste gezondheidstechnisch gezien vreemd omdat het bekend is dat ethoxyquine giftige bijwerkingen kan geven die met name de lever- en nierfuncties verstoren. Darmbacteriën kunnen bijvoorbeeld ernstig worden aangetast en geminimaliseerd. Hierdoor ontbreekt de balans in de darmflora, wat tot gevolg kan hebben dat de vacht droog en breekbaar wordt, er dor uit gaat zien of uit gaat vallen. De huid kan gaan schilferen en ziet er schurftachtig uit. Huid en haar verbleken en er kunnen zich wratten op de huid vormen. De dieren hebben veel jeuk en krabben zich, waardoor de mogelijkheid van een infectie optreedt. Ook wordt de algemene weerstand van het dier ernstig minder. Economisch gezien is het wel logisch dat ethoxyquine gebruikt wordt; het is betrekkelijk goedkoop. 

Code E320. BHA = BUTYLHYDROXYANISOL:

BHA is een antioxidant voor oliën en vetten. BHA verlaat voor het grootste deel het lichaam weer via de urine, maar eventuele BHA-opslag in de lever kan aanleiding geven tot de vorming van enzymen, die o.a. het belangrijke vitamine D afbreken. BHA kan het gehalte vetten en cholesterol in het bloed verhogen. Ook is het bekend dat het allergische reacties teweeg kan brengen. In combinatie met vitamine C kan BHA vrije radicalen vormen, die schade in de cel kunnen aanrichten, oa aan het erfelijk materiaal. Hierdoor heeft de EU het gebruik van BHA beperkt, waardoor de toepassingen in de komende jaren steeds minder zullen worden, al kan BHA nog wel voorkomen in paardenvoeders.

Code E321. BHT = BUTYLHYDROXYTOLUEEN:

BHT is eveneens een antioxidant voor oliën en vetten, echter het is giftiger dan BHA en is oorspronkelijk ontwikkeld om de bewaartijd van KLEURENFILMS te verlengen!! De World Health Organisation geeft als maximumnorm voor menselijke consumptie 0,5 mg. per kilo lichaamsgewicht en 150 mg. per kilo veevoer. Het heeft invloed op het vetmetabolisme van de lever, het kan leververgroting veroorzaken, is in verband gebracht met voortplantingsstoornissen, veranderd gedrag en veranderd aantallen bloedcellen. Hierdoor heeft de EU het gebruik van BHA beperkt, waardoor de toepassingen in de komende jaren steeds minder zullen worden. Op dit moment mag het nog wel gebruikt worden in paardenvoeders.
Reactie schrijven op Toegevoegde antioxidanten in diervoeder


Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN